Alle vragen en antwoorden over epoxy op een rijtje

Arnaud Epoxy uit Wommelgem ziet het als een missie om u zo goed mogelijk te informeren over de materialen die we gebruiken voor de aanleg van onze vloeren. Die transparantie schept vertrouwen, en net dat vinden ze zo belangrijk.

Wij lichten alles toe


Hieronder vindt u al vast een selectie aan veelgestelde vragen, met hun passende antwoorden.

Wat is epoxy?

Epoxy is eigenlijk een verzamelnaam. Het bestaat uit een mengeling van kunstmatige harsen, verharders, pigmenten en granulaten. Er zijn vele soorten epoxyvloeren met elk hun eigen uitzicht en eigenschappen, het is daarom van belang welke epoxy in welke ruimte en voor welke doeleinden de epoxyvloer gebruikt zal worden.

Plaatst uw firma ook vloeren in onze streek?

Arnaud Epoxy is gevestigd in Wommelgem, in de omgeving van Antwerpen en ons werkterrein bevindt zich over heel België, zowel in de industriesector als in een particuliere woning. Ook in Nederland en Luxemburg zijn wij actief.

Wat is de prijs van een epoxyvloer, polyurethaanvloer, steentapijt, troffelvloer, coating, betonherstelling, ... ?

Een algemene prijs zonder de werkzone gezien te hebben is moeilijk te geven want de uiteindelijke prijs van een epoxyvloer hangt af van meerdere factoren. Daarom kan men best bij het ter plaatse maken van een offerte u de juiste en onze beste prijs geven.

We kunnen u wel een richtprijs geven maar daarvoor hebben we enkele gegevens nodig, bv. datum van uitvoering, hoe groot is de totale te overlagen oppervlakte, welke soort van vloer had u gewenst (indien u geen type bij naam kent van de epoxyvloer, beschrijf dan het uitzicht ongeveer), op welke ondergrond moet de vloer geplaatst worden, geef ook uw naam, adres en telefoonnummer.

Is chape of beton een goede ondergrond voor een epoxyvloer?

Een chape of betonvloer is een uitstekende draagvloer, maar hou zeker rekening met het volgende, voor we een nieuwe chape of beton overlagen moet hij droog zijn en deze heeft ongeveer 28 dagen droogtijd nodig, om zeker te zijn dat de ondervloer droog is wordt er door Arnaud Epoxy een vochtmeting gedaan alvorens we de overlaging toepassen. Leg er vooral de nadruk op bij de plaatser van de chape of beton, dat hij deze zo vlak mogelijk legt, dit om u later extra onkosten te besparen, soms is de chape zo slecht geplaatst dat wij genoodzaakt zijn voordat we onze vloer kunnen plaatsen, eerst nog een uitvlakkingslaag moeten aanbrengen en soms de werkduur met een dag moeten verlengen en daarvoor de klant ook een extra kost moeten aanrekenen, dus heel belangrijk, wijs de plaatser op een goede en vooral vlakke afwerking.

Ook is het van belang dat men rekening houdt met de hoogte van de chape of beton, bijvoorbeeld aan drempels, deuren of overgang naar een andere vloer, het is beter dat de chape drie à vier millimeter lager geplaatst wordt, indien de plaatser van de chape dit niet kan realiseren dan zijn wij zelf genoodzaakt het hoogteverschil aan te passen, wat dan ook weer een meerkost met zich meebrengt.

Kan een epoxyvloer ook geplaatst worden op een tegelvloer, houten vloer, metalen ondergrond, ...?

Een bestaande tegelvloer is ook een uitstekende ondergrond voor een epoxyoverlaging, mits de tegels vast liggen, een enkele losliggende tegel is nog geen probleem, maar meerdere tegels naast elkaar die los liggen zullen weggenomen moeten worden en terug uitgevlakt worden met epoxymortel. Op een tegelvloer zal telkens bij het plaatsen van een gietvloer een uitvlakkingslaag (schraaplaag) aangebracht worden, dit om de tegelvoegen weg te werken. Epoxyvloeren kunnen ook op een houten en metalen ondergrond geplaatst worden. Op zo een ondergrond gebruiken we hiervoor aangepaste materialen.

Kan ik een epoxyvloer of polyurethaanvloer laten plaatsen op mijn vloer of in mijn kelder met opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een probleem, de epoxy- of polyurethaanvloeren laten geen water door, waardoor er onder de vloer een niet te onderschatten grote druk ontstaat van opstijgend vocht wat voor blaasvorming zorgt en waarna de vloer op bepaalde natte plaatsen zal lossen van de ondergrond.

Wat is de dikte van een epoxyvloer?

KGietvloeren hebben een dikte van 2 à 3 mm, mortelvloeren kunnen van dikte variëren van 5 mm tot enkele centimeters, dit naargelang de dikte van de gekozen korrel of steentjes. Er bestaan ook epoxymortels die in dikte geen limiet kennen. Enkel de prijs heeft hiervoor wel soms een limiet.

Kan u een epoxyvloer plaatsen op een chape of beton met vloerverwarming?

Epoxyvloeren zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming.

Waarvoor kies ik het beste, een polyurethaanvloer of epoxyvloer?

Een van de belangrijkste voordelen van een polyurethaanvloer ten opzichte van andere kunstharsvloeren is zeker zijn elasticiteit, door deze eigenschap kan de vloer veel beter scheuren of naden overbruggen waardoor de vloer minder snel mee zal scheuren met de ondervloer. Als werkvloer is een zachte polyurethaanvloer minder goed geschikt. Meestal worden deze vloeren geplaatst in burelen of in woningen. Polyurethaan is ook minder krasgevoelig door zijn flexibele structuur.

Wat is de beste keuze: glanzend of matte afwerking van de vloer?

Glanzende epoxyvloeren zijn in sommige gevallen heel mooi, maar hebben de eigenschap minder krasbestendig te zijn. Toch zijn er mensen die absoluut een hoogglansvloer willen hebben. Deze zijn meestal dan ook na enige tijd teleurgesteld over de krassen in de vloer. Een epoxyvloer of polyurethaanvloer die niet of onvoldoende is verzegeld met een aangepaste transparante of gekleurde slijtlaag (toplaag) zal meestal snel krassen vertonen. Maar alles hangt uiteraard ook af van het gebruik en de belasting van de vloer. Het is daarom ook van belang de juiste epoxyvloer te kiezen.

Kan epoxy ook verticaal gebruikt worden?

Niet elke epoxy kan verticaal gebruikt worden, maar sommige epoxymortels hebben de eigenschap zich verticaal te laten bewerken, bijvoorbeeld op de muren van een douche of voor het bekleden een betonnen trap of voor het plaatsen van een hoge plint. Soms op vraag van de klant worden ook wel grote panelen die op de grond liggen bekleed met een epoxymortel of epoxygietvloer en men deze na uitharding aan de wand bevestigd, maar dit systeem is niet naadloos en kan men dan ook toepassen op kleine wanden die kunnen bedekt worden met één enkel paneel.

Is een epoxyvloer of polyurethaanvloer kind- en diervriendelijk?

Ja, een goede eigenschap van deze vloeren is dat ze geen vocht opnemen. Het morsen van een drankje (ook rode vruchtensappen, rode wijn) neemt u simpel op met een droge of vochtige doek zonder sporen achter te laten. Een plasje van uw kind of huisdier kan u volledig verwijderen zonder een geurtje achter te laten. Een voordeel van steentapijt met open structuur is dat het huisstof als het ware tussen de poriën wordt gevangen en niet door de ruimte dwarrelt, een open structuur werkt vuilverbergend en is vaak een uitkomst voor mensen met een allergie voor huismijt of veel last hebben van hooikoorts. Een zachte polyurethaanvloer is een goede speelvloer voor jonge kinderen. Zij zullen zich veel minder vlug kwetsen op de zachtere materie van de vloer. Voor grotere dieren kan een epoxyantislipvloer bv. in een stalling een uitkomst bieden. De grofheid kan naar eigen wens bepaald worden en een epoxyvloer is tevens ook hygiënischer en properder te reinigen dan gewone beton.

Zijn epoxyvloeren kras- en vuilbestendig?

Geen enkele vloer is krasbestendig, jammer genoeg ook epoxyvloeren niet. Lichte beschadigingen zoals strepen van zwarte rubberen schoenzolen kunnen ook voorkomen op een epoxyvloer. Indien zulke strepen voorkomen dan zijn deze ook simpel te verwijderen. Een transparante of gekleurde matte toplaag wordt dan ook altijd aanbevolen. Deze beschermlaag is beter resistent tegen krassen en vuil. Na verloop van tijd en naargelang het gebruik zullen er ook wel eens strepen en krasjes voorkomen (daartegen is geen enkele vloer bestendig). Meestal zijn deze krasjes te verwijderen door de vloer een soort waxbeurt te geven waarna de vloer er bijna weer als nieuw uit ziet.

In ergere gevallen kan u kiezen om de epoxyvloer of polyurethaanvloer te overlagen met een nieuwe toplaag al dan niet in dezelfde kleur. Na deze werkwijze ziet uw vloer er weer als nieuw uit. Hier hebben gietvloeren een groot voordeel. Men hoeft enkel de vloer terug lichtjes te schuren en een nieuwe toplaagkleur naar wens aan te brengen. Net zoals u de kleur op de muur verandert kan u ook de kleur van uw vloer zo vaak u maar wilt vervangen. Soms kiest men voor een hoogglanzende vloer zonder beschermlaag, vaak heel mooi maar ook heel kwetsbaar. Een extra bescherming kost ook wat meer en soms vind men deze kost net iets te veel. Na verloop van tijd is men dan ook meestal teleurgesteld en is men totaal niet tevreden over de epoxyvloer.

Hoelang duren de werkzaamheden en wanneer is de vloer klaar voor gebruik?

Na ongeveer 12 uur bij een constante temperatuur van 18 graden is de vloer beloopbaar en na 48 uur kunt u de vloer weer volledig in gebruik nemen. Pas na zeven dagen is de vloer volledig uitgehard. Het is daarom dat aangeraden wordt de eerste week de vloer niet met overvloedig water of niet met chemische producten te reinigen. De epoxyvloer mag deze periode ook niet afgedekt worden met niet-luchtdoorlatende materialen, zoals bv. plastic. De vloer moet kunnen blijven ademen, maar kan eventueel wel kortstondig afgedekt worden.

Zijn epoxyvloeren gemakkelijk te reinigen?

Het onderhoud van de epoxyvloer is minimaal. Schuren met borstel en zeep is verleden tijd. Wekelijks is één of twee keer stofzuigen of even swiffen voldoende. Koffie, limonade, wijn, vet en andere vlekken kunnen als u deze meteen behandelt, gemakkelijk worden verwijderd. Met een goed absorberende doek de natte plek deppen. Bij een hardnekkige vlek kan u eventueel een sopje gebruiken. Dweilen kan ook, bv. voor het aanrecht waar de vloer het meest verontreinigd wordt. U kunt kleine vlekken evengoed reinigen met een vochtig doekje.

Neem snel contact op

Zit u nog met een andere vraag omtrent betonvloeren? Contacteer Arnaud Epoxy bvba uit Wommelgem dan gerust en stel ze rechtstreeks. Wij helpen u met veel plezier verder.

Cookie-instellingen aanpassen

Beste gebruikers, deze site bewaart cookies op uw computer. Het doel is om uw ervaring op onze website te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten aan te bieden.

Als u meer informatie wilt over de cookies die wij gebruiken, raadpleeg dan ons Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt de instellingen van de cookies ook aanpassen.

Als u weigert, worden uw gegevens niet bijgehouden wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie gebruikt in uw browser om uw voorkeur dat u niet gevolgd wilt worden te onthouden.

  • Instellingen aanpassen
  • Alle cookies accepteren en verdergaan naar de site