Wilt u graag meer informatie ontvangen over gietvloeren, polyurethaanvloeren of epoxyvloeren? Heeft u andere specifieke vragen voor ons? Shoot! Wij bieden graag onze kennis, kunde en ervaring aan om u verder te helpen.


Contact 0475 38 25 53

VEELGESTELDE VRAGEN

Wilt u meer weten over onze werkwijze, onze materialen en onze mogelijkheden? Hier vindt u de vragen die ons het meest gesteld worden en de bijhorende antwoorden.

Uiteraard kunt u ons steeds contacteren voor meer informatie of voor het aanvragen van een gratis offerte op maat.

Epoxy is eigenlijk een verzamelnaam voor een mengeling van kunstmatige harsen, verharders, pigmenten en granulaten. Deze kunnen op verschillende manieren samengesteld worden afhankelijk van het gebruik. Er zijn vele soorten epoxyvloeren, met elk hun eigen uitzicht en eigenschappen. De epoxy kan dus specifiek toegespitst worden op de ruimte waarin de epoxyvloer wordt gelegd en voor welke doeleinden die gebruikt zal worden.
Arnaud Epoxy is gevestigd in Wommelgem, in de omgeving van Antwerpen, maar ons werkterrein bevindt zich over heel België. Ook in Nederland en Luxemburg zijn wij actief. Wij voeren opdrachten uit in industriegebouwen, horecazaken en commerciële ruimten maar evenzeer in particuliere woningen.
Een algemene prijs meedelen zonder de werkzone gezien te hebben, is moeilijk. De uiteindelijke prijs van een epoxyvloer hangt immers af van meerdere factoren. Daarom geven wij bij voorkeur enkel een prijs op wanneer wij ter plaatse een offerte opmaken. U kan ons steeds contacteren voor een gratis en vrijblijvende offerte.

We kunnen u wel een richtprijs geven op basis van enkele basisgegevens, bv. datum van uitvoering, hoe groot de te overlagen oppervlakte is, welke soort van vloer u had gewenst (indien u het type epoxyvloer niet bij naam kent, kan u het uitzicht omschrijven), en op welke ondergrond de vloer moet geplaatst worden. Gelieve ook uw naam, adres en telefoonnummer te vermelden. U kan ons mailen of gebruik maken van ons contactformulier.
Een chape of betonnen vloer is een uitstekende draagvloer. Er moet echter wel zeker rekening gehouden worden met het volgende: voor we nieuw aangelegde chape of beton overlagen, moet die volledig droog zijn. En dit uithardingsproces duurt ongeveer 28 dagen. Om zeker te zijn dat de ondervloer genoeg droogtijd heeft gehad, voeren wij steeds een vochtmeting uit alvorens we de overlaging aanbrengen.

Leg er ook zeker de nadruk op bij de plaatser van de chape of beton dat hij deze zo vlak mogelijk legt, dit om u later extra onkosten te besparen. Soms is de chape zo slecht geplaatst dat wij genoodzaakt zijn eerst nog te egaliseren voordat we onze vloer kunnen plaatsen. Dit kan ertoe leiden dat wij de werkduur met een dag moeten verlengen en daarvoor de klant ook een extra kost moeten aanrekenen. Het is dus zeer belangrijk dat de afwerking goed en vooral vlak is.

De plaatser dient ook rekening te houden met de hoogte van de chape of beton, bijvoorbeeld aan drempels, deuren of een overgang naar een andere vloer. De chape wordt idealiter drie à vier millimeter lager geplaatst. Indien de plaatser van de chape dit niet kan realiseren, zullen wij genoodzaakt zijn zelf het hoogteverschil aan te passen. Dit brengt ook weer een meerkost met zich mee.
Een bestaande tegelvloer is ook een uitstekende ondergrond voor een epoxyvloer, mits de tegels vast liggen. Een enkele losliggende tegel is geen probleem, maar meerdere losse tegels naast elkaar zullen weggenomen moeten worden en terug uitgevlakt worden met epoxymortel. Op een tegelvloer zal bij het plaatsen van een gietvloer steeds een uitvlakkingslaag (schraaplaag) aangebracht worden, dit om de tegelvoegen weg te werken.

Epoxyvloeren kunnen ook op een houten of metalen ondergrond geplaatst worden. In dat geval gebruiken we aangepaste materialen om hetzelfde perfecte resultaat te verzekeren.
Opstijgend vocht is een probleem. De epoxy- of polyurethaanvloeren laten geen water door, waardoor er onder de vloer een niet te onderschatten grote druk ontstaat van opstijgend vocht. Dit kan voor blaasvorming zorgen, waarna de vloer op de natte plaatsen misschien zal lossen van de ondergrond.
Gietvloeren hebben een dikte van 2 à 3 mm, mortelvloeren kunnen in dikte variëren van 5 mm tot enkele centimeters, al naargelang de dikte van de gekozen korrel of steentjes. Er bestaan ook epoxymortels die in dikte geen limiet kennen. Enkel de prijs heeft hierbij soms wel een limiet…
Epoxyvloeren zijn perfect combineerbaar met vloerverwarming.
Een van de belangrijkste voordelen van een polyurethaanvloer ten opzichte van andere kunstharsvloeren is zijn elasticiteit. De vloer kan mee bewegen wanneer er kleine scheuren of naden ontstaan in de ondergrond. Daardoor zal de vloer minder snel mee scheuren met de ondervloer.

Als werkvloer is een zachte polyurethaanvloer minder goed geschikt. Meestal worden deze vloeren geplaatst in kantoren of in woningen. Polyurethaan is ook minder krasgevoelig door zijn flexibele structuur.
Glanzende epoxyvloeren zijn in vele gevallen heel mooi, maar minder krasbestendig. Toch zijn er mensen die absoluut een hoogglansvloer willen. Zij zijn later vaak teleurgesteld over de krassen in de vloer.

Een epoxyvloer of polyurethaanvloer die niet of onvoldoende is verzegeld met een aangepaste transparante of gekleurde slijtlaag (toplaag) zal meestal snel krassen vertonen. Maar alles hangt uiteraard ook af van het gebruik en de belasting van de vloer. Het is daarom ook van belang de juiste epoxyvloer te kiezen.
Niet elke epoxy laat zich verticaal bewerken, maar er bestaan epoxymortels die verticaal kunnen gebruikt worden, bijvoorbeeld voor het bekleden van de wanden van een douche of een betonnen trap, of voor het plaatsen van een hoge plint.

Soms worden op vraag van de klant ook wel grote wandpanelen die op de grond liggen bekleed met een epoxymortel of epoxygietvloer. Na uitharding bevestigen we de panelen aan de muur. Dit systeem is echter niet naadloos en is daarom vooral geschikt voor kleine wanden die kunnen bedekt worden met één enkel paneel.
Jazeker. Een groot voordeel van deze vloeren is dat ze geen vocht opnemen. Het morsen van een drankje (ook rode vruchtensappen, koffie of rode wijn) lost u simpel op met een droge of vochtige doek zonder sporen achter te laten. Een plasje van uw kind of huisdier kan u volledig verwijderen zonder een geurtje achter te laten.

Een bijkomend, specifiek voordeel van steentapijt met open structuur is dat het huisstof als het ware tussen de poriën wordt gevangen en niet door de ruimte dwarrelt De open structuur werkt vuilverbergend en is vaak een uitkomst voor mensen met een allergie voor huismijt of die veel last hebben van hooikoorts.

Een zachte polyurethaanvloer is een goede speelvloer voor jonge kinderen. Zij zullen zich veel minder vlug kwetsen op de zachtere materie van de vloer.

Voor grotere dieren kan een epoxyvloer met antisliplaag zeer nuttig zijn, bv. in een stalling. De grofheid kan naar eigen voorkeur bepaald worden. Een epoxyvloer is tevens ook hygiënischer en eenvoudiger te reinigen dan gewone beton, en met betere resultaten.
Geen enkele vloer is krasbestendig, jammer genoeg ook epoxyvloeren niet. Een transparante of gekleurde matte toplaag wordt dan ook altijd aanbevolen. Deze beschermlaag is beter resistent tegen krassen en vuil. Na verloop van tijd en naargelang het gebruik zullen er ook wel eens strepen en krasjes voorkomen (daar is geen enkele vloer tegen bestand). Meestal zijn deze krasjes te verwijderen door de vloer een waxbeurt te geven.

In ergere gevallen kan u kiezen om de epoxyvloer of polyurethaanvloer te overlagen met een nieuwe toplaag of coating, al dan niet in dezelfde kleur. Daarna ziet uw vloer er weer als nieuw uit.

Hier hebben gietvloeren een groot voordeel. Men hoeft enkel de vloer terug lichtjes te schuren en een nieuwe toplaagkleur naar wens aan te brengen. Net zoals u de kleur op de muur verandert, kan u ook de kleur van uw vloer vervangen zo vaak u maar wilt. Bovendien zijn alle RAL-kleuren beschikbaar om uit te kiezen.

Soms kiest men voor een hoogglanzende vloer zonder beschermlaag, vaak heel mooi maar ook heel kwetsbaar. Een extra bescherming kost ook wat meer en soms vindt men deze kost net iets te veel. Na verloop van tijd is men dan ook vaak teleurgesteld door de lichte beschadigingen en krassen en ontevreden over de epoxyvloer. Maar deze teleurstelling was makkelijk te vermijden door de kleine meerkost van een beschermende toplaag.
Na ongeveer 12 uur bij een constante temperatuur van 18 graden is de vloer beloopbaar, en na 48 uur kunt u de vloer weer volledig in gebruik nemen. Pas na zeven dagen is de vloer volledig uitgehard. Het is daarom aangeraden om de eerste week de vloer niet te reinigen met overvloedig veel water of chemische producten.

De epoxyvloer mag tijdens deze uithardingsperiode ook niet afgedekt worden met niet-luchtdoorlatende materialen, zoals bv. plastic, tenzij kortstondig. De vloer moet kunnen blijven ademen.
Het onderhoud van de epoxyvloer is minimaal. Schuren met borstel en zeep is verleden tijd. Wekelijks is één of twee keer stofzuigen of even vegen met een droge of licht vochtige doek voldoende. Koffie, limonade, wijn, vet en andere vlekken kunnen gemakkelijk worden verwijderd als u deze meteen behandelt. Zelfs chemische stoffen, petroleumproducten, zuren en alkaliën maken weinig of geen kans. U hoeft enkel met een goed absorberende doek de natte plek te deppen.

Bij een hardnekkige vlek kan u eventueel een sopje met niet-agressieve allesreiniger gebruiken. Dweilen kan ook, bv. voor het aanrecht waar de vloer het meest verontreinigd wordt. Kleine vlekken kan u even goed reinigen met een vochtig doekje.